«H προστασία του κλίματος είναι ανθρώπινο δικαίωμα». Αυτό έκρινε σε μια ιστορική απόφαση δικαστήριο της Χάγης, υπογραμμίζοντας ότι ευθύνη και των πολυεθνικών κολοσσών, όπως της Shell, είναι ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Ως εκ τούτου η πρόεδρος του ολλανδικού δικαστηρίου υπογράμμισε ότι: «Η Ολλανδική Shell πρέπει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τόσο των προμηθευτών όσο και των πελατών του πολυεθνικού ομίλου κατά 45% σε σχέση με το 2019 μέχρι το 2030».
Στο φουαγιέ του δικαστηρίου της Χάγης ξέσπασαν πανηγυρισμοί μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Πρόκειται για μια νίκη επτά περιβαλλοντικών οργανώσεων που προσέφυγαν κατά του πετρελαϊκού κολοσσού, με την κατηγορία ότι συνεχίζει να επενδύσει σε επιβλαβή ορυκτά καύσιμα παρά τους κλιματικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού για την προστασία του κλίματος.
Η Shell αντέταξε βέβαια ότι η Συμφωνία του Παρισιού συνομογήθηκε μεταξύ κρατών και όχι μεταξύ εταιρειών, ενώ υποστήριξε ότι η εταιρεία έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή σχέδια για μείωση των επιβλαβών εκπομπών κατά 20% έως το 2030. Κάτι που το δικαστήριο όμως έκρινε ανεπαρκές.
Δικαστική νίκη κατά της κλιματικής αλλαγής
Σύμφωνα με το ολλανδικό δικαστήριο η Shell διαθέτει τα μέσα αλλά και την διεθνή επιρροή ώστε να προχωρήσει σε μια σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Για τον ακτιβιστή Ντόναλντ Πολς από την κορυφαία περιβαλλοντική οργάνωση Milieudefensie πρόκειται για μια ιστορικής σημασίας απόφαση, που προσδιορίζει τη σωστή κατεύθυνση. Όπως επισημαίνει: «Για πρώτη φορά στην ιστορία δικαστήριο κρίνει ότι ένας μεγάλος παγκόσμιος ρυπαντής πρέπει να σταματήσει άμεσα να δρα επιβλαβώς για το κλίμα. Είναι μια τεράστια νίκη για το κλίμα, τους προσφεύγοντες και εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή.
Ωστόσο η Shell αντιτείνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει μόνη της την παγκόσμια πολιτική για το κλίμα. Από την πλευρά της πολυεθνικής, ο εκπρόσωπος του διοικητικού της συμβουλίου, Χάρι Μπρέκελμανς, κάνει λόγο για μια απογοητευτική απόφαση. Όπως αναφέρει κλείνοντας “επενδύουμε ήδη δισεκατομμύρια για τη ζητούμενη μετάβαση. Τώρα μας ζητείται να αυξήσουμε ρυθμούς, αν και είμαστε στον σωστό δρόμο. Πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά ποιες επιλογές μπορούμε στην πράξη να εφαρμόσουμε. Στο μεταξύ εξετάζουμε επίσης αν θα ασκήσουμε έφεση».
Πηγή: Deutsche Welle/ Εφ. Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου