Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος τα τμήματα Α1 και Α2 Λυκείου του σχολείου μας επισκέφθηκαν την Παλαιοντολογική και Βοτανική Συλλογή Σιάτιστας την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021.
Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας σε θέματα περιβάλλοντος, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) θεσμοθέτησε το 1972 την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Τη φετινή χρονιά το θέμα-σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι: «Επανασχεδιασμός, αναδημιουργία, αποκατάσταση» (Reimagine. Recreate. Restore) και εστιάζει στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.
Η ημέρα Περιβάλλοντος 2021, θα αποτελέσει και την απαρχή της διεθνούς δεκαετίας δράσης (2021-2030) για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων των Ηνωμένων Εθνών (UN), μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την αποκατάσταση και αναβίωση ποικίλων οικοσυστημάτων, από τις κορυφές των βουνών μέχρι τα βάθη της θάλασσας. Οι βιολογικοί πόροι και η ποικιλία τους, τα αγαθά που εξασφαλίζουν και οι υπηρεσίες των φυσικών οικοσυστημάτων συνιστούν παράγοντες πρωταρχικής σημασίας για την επιβίωση του είδους μας και την ανάπτυξη των πολιτισμών μας. Ο αέρας που αναπνέουμε, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, το νερό που πίνουμε και το κλίμα που κάνει τον πλανήτη μας βιώσιμο, όλα προϋποθέτουν υγιή οικοσυστήματα. Είναι η ώρα να κάνουμε πράσινες τις γειτονιές και τις πόλεις μας, να καθαρίσουμε τις θάλασσες, τα ποτάμια, τις λίμνες.
Όσο καλύτερα γνωρίζουμε το περιβάλλον, τόσο καλύτερα συνειδητοποιούμε την ανάγκη να το προστατεύσουμε. Η μεγάλη περιβαλλοντική αξία της ευρύτερης περιοχής του όρους Μπούρινου αναγνωρίστηκε πρόσφατα με την ένταξή του στον Παγκόσμιο Χάρτη της UNESCO. Διεθνείς αξιολογητές από την Ιαπωνία και την Ουγγαρία, είχαν βρεθεί στην περιοχή της Κοζάνης, των Γρεβενών και του Βοΐου, το 2018 και επισκέφθηκαν γεωγραφικές περιοχές εντός των οποίων βρίσκονται υπο-περιοχές διεθνούς γεωλογικής σημασίας, όπως εκείνη του όρους Μπούρινου όπου υπάρχουν ορατά ίχνη από τη σύγκρουση της Αφρικανικής με την Ευρασιατική τεκτονική πλάκα, τη Δεσκάτη Γρεβενών και την περιοχή της Μηλιάς, όπου εντοπίστηκαν απολιθωμένα μαμούθ ηλικίας 3,5 εκατομμυρίων ετών, τις συλλογές του παλαιοντολογικού μουσείου της Σιάτιστας όπου φιλοξενούνται απολιθωμένα κοχύλια ηλικίας 30 εκατ. ετών, καθώς και περιοχές με πετρώματα που χρονολογούνται από την εποχή της Παγγαίας, 350 – 400 εκατ. ετών. Το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO μετά την τελευταία του αυτή διεύρυνση θα αριθμεί 169 Γεωπάρκα σε 44 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Η παλαιοντολογική συλλογή του Τραμπαντζείου Γυμνασίου Σιάτιστας είναι μια πολύ παλιά συλλογή από απολιθώματα που βρέθηκαν στη γύρω περιοχή. Η δημιουργία της ξεκίνησε το 1906 με πρωτοβουλία εκπαιδευτικών του σχολείου αυτού και τη συνδρομή της τοπικής κοινωνίας. Στη συλλογή συμπεριλαμβάνονται οστά, τμήματα οστών και δόντια διαφόρων ειδών μαμούθ, τμήματα οστών ρινόκερου, αλόγων, ελαφιών καθώς και απολιθώματα ελασματοβραγχίων και γαστεροπόδων. Η συλλογή παρουσιάζει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον, αφού μας δίνει στοιχεία για την εξέλιξη των προβοσκιδωτών και την προϊστορική μας κληρονομιά.
H βοτανική συλλογή Σιάτιστας αναδεικνύει το μοναδική χλωρίδα του όρους Μπούρινου και ιδιαίτερα της Κοιλάδας του Μεσιού Νερού, προβάλλοντας παράλληλα την ιστορία της συλλογής, την ιδιαίτερη γεωλογία του όρους καθώς και ενδημικά και εξαιρετικά σπάνια φυτά του τόπου.
Στο βίντεο που ακολουθεί ο Χρήστος Καρακουλάκης από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Βοίου παρουασιάζει την ιστορία του κτιρίου, του ιστορικού Τραμπαντζείου Γυμνασίου, στο οποίο φιλοξενούνται η Περιβαλλοντική και Βοτανική Συλλογή Σιάτιστας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου