Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

5 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρας Περιβάλλοντος



Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος τα τμήματα Α1 και Α2 Λυκείου του σχολείου μας επισκέφθηκαν την Παλαιοντολογική και Βοτανική Συλλογή Σιάτιστας την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021. 

Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας σε θέματα περιβάλλοντος, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) θεσμοθέτησε το 1972 την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Τη φετινή χρονιά το θέμα-σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι: «Επανασχεδιασμός, αναδημιουργία, αποκατάσταση» (Reimagine. Recreate. Restore) και εστιάζει στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων. 

Η ημέρα Περιβάλλοντος 2021, θα αποτελέσει και την απαρχή της διεθνούς δεκαετίας δράσης (2021-2030) για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων των Ηνωμένων Εθνών (UN), μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την αποκατάσταση και αναβίωση ποικίλων οικοσυστημάτων, από τις κορυφές των βουνών μέχρι τα βάθη της θάλασσας. Οι βιολογικοί πόροι και η ποικιλία τους, τα αγαθά που εξασφαλίζουν και οι υπηρεσίες των φυσικών οικοσυστημάτων συνιστούν παράγοντες πρωταρχικής σημασίας για την επιβίωση του είδους μας και την ανάπτυξη των πολιτισμών μας. Ο αέρας που αναπνέουμε, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, το νερό που πίνουμε και το κλίμα που κάνει τον πλανήτη μας βιώσιμο, όλα προϋποθέτουν υγιή οικοσυστήματα. Είναι η ώρα να κάνουμε πράσινες τις γειτονιές και τις πόλεις μας, να καθαρίσουμε τις θάλασσες, τα ποτάμια, τις λίμνες.

Όσο καλύτερα γνωρίζουμε το περιβάλλον, τόσο καλύτερα συνειδητοποιούμε την ανάγκη να το προστατεύσουμε. Η μεγάλη περιβαλλοντική αξία της ευρύτερης περιοχής του όρους Μπούρινου αναγνωρίστηκε πρόσφατα με την ένταξή του στον Παγκόσμιο Χάρτη της UNESCO. Διεθνείς αξιολογητές από την Ιαπωνία και την Ουγγαρία, είχαν βρεθεί στην περιοχή της Κοζάνης, των Γρεβενών και του Βοΐου, το 2018 και επισκέφθηκαν γεωγραφικές περιοχές εντός των οποίων βρίσκονται υπο-περιοχές διεθνούς γεωλογικής σημασίας, όπως εκείνη του όρους Μπούρινου όπου υπάρχουν ορατά ίχνη από τη σύγκρουση της Αφρικανικής με την Ευρασιατική τεκτονική πλάκα, τη Δεσκάτη Γρεβενών και την περιοχή της Μηλιάς, όπου εντοπίστηκαν απολιθωμένα μαμούθ ηλικίας 3,5 εκατομμυρίων ετών, τις συλλογές του παλαιοντολογικού μουσείου της Σιάτιστας όπου φιλοξενούνται απολιθωμένα κοχύλια ηλικίας 30 εκατ. ετών, καθώς και περιοχές με πετρώματα που χρονολογούνται από την εποχή της Παγγαίας, 350 – 400 εκατ. ετών. Το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO μετά την τελευταία του αυτή διεύρυνση θα αριθμεί 169 Γεωπάρκα σε 44 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η παλαιοντολογική συλλογή του Τραμπαντζείου Γυμνασίου Σιάτιστας είναι μια πολύ παλιά συλλογή από απολιθώματα που βρέθηκαν στη γύρω περιοχή. Η δημιουργία της ξεκίνησε το 1906 με πρωτοβουλία εκπαιδευτικών του σχολείου αυτού και τη συνδρομή της τοπικής κοινωνίας. Στη συλλογή συμπεριλαμβάνονται οστά, τμήματα οστών και δόντια διαφόρων ειδών μαμούθ, τμήματα οστών ρινόκερου, αλόγων, ελαφιών καθώς και απολιθώματα ελασματοβραγχίων και γαστεροπόδων. Η συλλογή παρουσιάζει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον, αφού μας δίνει στοιχεία για την εξέλιξη των προβοσκιδωτών και την προϊστορική μας κληρονομιά.

H βοτανική συλλογή Σιάτιστας αναδεικνύει το μοναδική χλωρίδα του όρους Μπούρινου και ιδιαίτερα της Κοιλάδας του Μεσιού Νερού, προβάλλοντας παράλληλα την ιστορία της συλλογής, την ιδιαίτερη γεωλογία του όρους καθώς και ενδημικά και εξαιρετικά σπάνια φυτά του τόπου.

Στο βίντεο που ακολουθεί ο Χρήστος Καρακουλάκης από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Βοίου παρουασιάζει την ιστορία του κτιρίου, του ιστορικού Τραμπαντζείου Γυμνασίου, στο οποίο φιλοξενούνται η Περιβαλλοντική και Βοτανική Συλλογή Σιάτιστας. 





Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Η Ολλανδική Shell πρέπει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τόσο των προμηθευτών όσο και των πελατών του πολυεθνικού ομίλου κατά 45% σε σχέση με το 2019 μέχρι το 2030

«H προστασία του κλίματος είναι ανθρώπινο δικαίωμα». Αυτό έκρινε σε μια ιστορική απόφαση δικαστήριο της Χάγης, υπογραμμίζοντας ότι ευθύνη και των πολυεθνικών κολοσσών, όπως της Shell, είναι ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Ως εκ τούτου η πρόεδρος του ολλανδικού δικαστηρίου υπογράμμισε ότι: «Η Ολλανδική Shell πρέπει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τόσο των προμηθευτών όσο και των πελατών του πολυεθνικού ομίλου κατά 45% σε σχέση με το 2019 μέχρι το 2030».

Στο φουαγιέ του δικαστηρίου της Χάγης ξέσπασαν πανηγυρισμοί μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Πρόκειται για μια νίκη επτά περιβαλλοντικών οργανώσεων που προσέφυγαν κατά του πετρελαϊκού κολοσσού, με την κατηγορία ότι συνεχίζει να επενδύσει σε επιβλαβή ορυκτά καύσιμα παρά τους κλιματικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού για την προστασία του κλίματος.


Η Shell αντέταξε βέβαια ότι η Συμφωνία του Παρισιού συνομογήθηκε μεταξύ κρατών και όχι μεταξύ εταιρειών, ενώ υποστήριξε ότι η εταιρεία έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή σχέδια για μείωση των επιβλαβών εκπομπών κατά 20% έως το 2030. Κάτι που το δικαστήριο όμως έκρινε ανεπαρκές.
Δικαστική νίκη κατά της κλιματικής αλλαγής

Σύμφωνα με το ολλανδικό δικαστήριο η Shell διαθέτει τα μέσα αλλά και την διεθνή επιρροή ώστε να προχωρήσει σε μια σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Για τον ακτιβιστή Ντόναλντ Πολς από την κορυφαία περιβαλλοντική οργάνωση Milieudefensie πρόκειται για μια ιστορικής σημασίας απόφαση, που προσδιορίζει τη σωστή κατεύθυνση. Όπως επισημαίνει: «Για πρώτη φορά στην ιστορία δικαστήριο κρίνει ότι ένας μεγάλος παγκόσμιος ρυπαντής πρέπει να σταματήσει άμεσα να δρα επιβλαβώς για το κλίμα. Είναι μια τεράστια νίκη για το κλίμα, τους προσφεύγοντες και εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή.


Ωστόσο η Shell αντιτείνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει μόνη της την παγκόσμια πολιτική για το κλίμα. Από την πλευρά της πολυεθνικής, ο εκπρόσωπος του διοικητικού της συμβουλίου, Χάρι Μπρέκελμανς, κάνει λόγο για μια απογοητευτική απόφαση. Όπως αναφέρει κλείνοντας “επενδύουμε ήδη δισεκατομμύρια για τη ζητούμενη μετάβαση. Τώρα μας ζητείται να αυξήσουμε ρυθμούς, αν και είμαστε στον σωστό δρόμο. Πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά ποιες επιλογές μπορούμε στην πράξη να εφαρμόσουμε. Στο μεταξύ εξετάζουμε επίσης αν θα ασκήσουμε έφεση».

Πηγή: Deutsche Welle/ Εφ. Καθημερινή

Η Αστυπάλαια γίνεται το πρώτο «έξυπνο και πράσινο» νησί της Μεσογείου

Εφ. Καθημερινή 
02.06.2021 • 07:31


Στην «πεταλούδα του Αιγαίου», την Αστυπάλαια, θα βρεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Volkswagen Dr. Herbert Diess, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Δημάρχου Αστυπάλαιας Νίκου Κομηνέα και του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης του έργου «Smart & Sustainable Island».

Διαβάστε επίσης

Η Αστυπάλαια μπαίνει στην… πρίζα στις 2 Ιουνίου

Μόλις επτά μήνες μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Volkswagen, και παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, παραδίδονται επισήμως σήμερα τα πρώτα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα δημόσιας χρήσης από την εταιρεία, καθώς και δώδεκα σταθμοί φόρτισης από την ΔΕΔΔΗΕ. Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει επίσης την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-astypalea που θα επιτρέπει στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις του νησιού να λάβουν γενναίες επιδοτήσεις για την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων.

Η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα επιδοτηθεί σε ποσοστό 40% και μέχρι του ποσού των 12.000 ευρώ, ποσό διπλάσιο από την επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» που εφαρμόζεται για ολόκληρη τη χώρα. Με επιπλέον 3.000 ευρώ θα επιδοτείται η απόσυρση συμβατικού αυτοκινήτου. Η αγορά ηλεκτρικού δικύκλου για τους κατοίκους της Αστυπάλαιας επιδοτείται με ποσοστό 20% και έως 1.600 ευρώ, με επιπλέον 800 ευρώ για την απόσυρση, και των ταξί με 4.500 ευρώ. Για τα ηλεκτρικά ποδήλατα η επιδότηση φτάνει στο 40% και μέχρι του ποσού των 800 ευρώ, ενώ στα 500 ευρώ ανέρχεται η επιδότηση για απόκτηση «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης.

Στο πλαίσιο του φιλόδοξου, πρωτοποριακού και μακρόπνοου έργου, το νησί της Αστυπάλαιας θα μετατραπεί στο πρώτο ενεργειακά «έξυπνο και πράσινο» νησί της Μεσογείου. Το συγκεκριμένο και οριοθετημένο χρονοδιάγραμμα του έργου βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

● την ηλεκτροκίνηση, δηλαδή την προοδευτική αντικατάσταση όλων των οχημάτων ΙΧ και ΔΧ
● νέες υπηρεσίες μετακίνησης με διαμοιραζόμενα ΜΜΜ και υπηρεσίες συγκοινωνίας κατά παραγγελία
● απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα μέσω υβριδικού συστήματος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ

Η πολυπλοκότητα του έργου προϋποθέτει τη συνεργασία πολλών συναρμόδιων υπουργείων και φορέων που, όπως καταδεικνύεται, έχουν καταφέρει πολλά μέσα σε λίγους μήνες και έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν με τους ίδιους ρυθμούς.


Το επόμενο «πράσινο» νησί που θα αναπτυχθεί κατά το μοντέλο της Αστυπάλαιας είναι η Χάλκη. Το έργο θα προχωρήσει σε συνεργασία με τις γαλλικές εταιρείες Citroën, Vinci Energie και Akuo Energy Greece και η σχετική υπογραφή συμφωνίας αναμένεται μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Το ΥΠΕΝ έχει δρομολογήσει ένα πρόγραμμα «πρασινίσματος» των μη διασυνδεδεμένων νησιών, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους ύψους 750-800 εκατ. ευρώ.

Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Το Περιβάλλον και Eγώ - VR Edition

Πολίτες για το περιβάλλον | Demetres Karavellas | TEDxPatras

Cal Newport, Favorable Conditions Never Come

 In a sermon delivered at the height of World War Two, a period awash in distraction and despair, C.S. Lewis delivered a powerful claim about the cultivation of a deep life:

“We are always falling in love or quarreling, looking for jobs or fearing to lose them, getting ill and recovering, following public affairs. If we let ourselves, we shall always be waiting for some distraction or other to end before we can really get down to our work. The only people who achieve much are those who want knowledge so badly that they seek it while the conditions are still unfavorable. Favorable conditions never come.”

We all face distractions from the deeper efforts we know are important: the confrontation of something not going right in our lives; an important idea that needs development; more time with those who matter most. But we delay and divert. It’s easier to yell at someone for doing something wrong than to yell in pride about something we did right. It’s easier to seek amusement than to pursue something moving.

At some point, however, there’s nothing left but to embrace Lewis’s call to “get down to our work,” even if the favorable conditions never come.