Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Κατάλογος εξοπλισμού: ανοιξιάτικη αποστολή στον Όλυμπο

Γράφει ο Αλέξανδρος Αστάρας*
Παπούτσια: μποτάκια ορειβασίας ή  αθλητικά παπούτσια με σκληρές σόλες που να μη γλιστράνε, όσο το δυνατόν πιο αδιάβροχα. Βεβαιωθείτε ότι είναι εντελώς άνετα και ΟΧΙ ολοκαίνουρια, γιατί αλλιώς είναι πιθανό να σας προκαλέσουν φουσκάλες. Τα σανδάλια πάσης φύσης είναι εντελώς ακατάλληλα. Συμβουλή: οπωσδήποτε κόψτε τα νύχια του ποδιού για να μη σας ενοχλήσουν κατά την κατάβαση (γλυστράει το πόδι μπροστά και βρίσκουν στην μύτη του παπουτσιού).
Σακίδιο πλάτης: διαλέξτε κάτι μικρό και ελαφρύ με φαρδιά, άνετα λουριά. Αποφύγετε σακίδια με πλαστικά μέρη που έρχονται απευθείας σε επαφή με το δέρμα. Οι πολλές τσέπες είναι σίγουρα πλεονέκτημα.
Πανωφόρι: αδιάβροχο, διαπνέον, ελαφρύ σε βάρος, να μπορεί να συμπιεστεί για να μπει στο σακίδιο. ΠΡΕΠΕΙ να έχει αδιάβροχη κουκούλα σε περίπτωση βροχής.
Παντελόνι: μια χαλαρή φόρμα γυμναστικής, από ελαφρύ, διαπνέον υλικό, το οποίο να είναι και δροσερό στην αφή θα ήταν το ιδανικό παντελόνι. Τα χαλαρά τζιν είναι ΟΚ, τα στενά κουράζουν στην κίνηση. Αποφύγετε υλικά που απορροφούν και μετά συγκρατούν το νερό και τον ιδρώτα (π.χ. χοντρά και σπογγώδη υφάσματα τύπου φούτερ).
Σορτς: κάτι ελαφρύ για να φορέσετε σε περίπτωση που το άλλο παντελόνι σας βραχεί και χρειάζεται να περιμένετε μέχρι να στεγνώσει στο τζάκι. Χαμηλού βάρους και όγκου θα ήταν το ιδανικό.
Μακρυμάνικη μπλούζα: από ζεστό και διαπνέον υλικό, ιδανικά χαμηλού βάρους και όγκου. Θα κάνει κρύο το βράδυ, μην αμελήσετε το συγκεκριμένο θέμα.
Επιπλέον κοντομάνικα: φορέστε ένα  στην αρχή της ανάβασης, πάρτε δύο επιπλέον μαζί σας, διαλέξτε ελαφριά διαπνέοντα υλικά και έντονα χρώματα (βελτιώνουν την διακριτότητα στην ομίχλη και σε μεγάλες αποστάσεις).
Εσώρουχα: ένα επιπλέον ζευγάρι (επάνω και κάτω), συνιστάται 100% βαμβάκι. Μακρυμάνικα ισοθερμικά εσώρουχα (που χρησιμεύουν και σαν πιτζάμες το βράδι) είναι καλή επιλογή, αλλά όχι απαραίτητα για ανοιξιάτικη εκδρομή.
Κάλτσες: δύο κανονικά ζευγάρια (φοράτε το ένα στην αρχή της ανάβασης).
Σαγιονάρες: παπούτσια δεν επιτρέπονται στο καταφύγιο, οπότε πρέπει να τα βγάλουμε και να χρησιμοποιούμε πλαστικές σαγιονάρες.
Σεντόνι: ένα μονό σεντόνι γιατί οι κουβέρτες που παρέχονται δεν πλένονται καθημερινά (είναι όμως κατά βάση καθαρές). Εναλλακτικά μπορείτε να φέρετε μαζί σας υπνόσακο (αλλά πιάνει περισσότερο χώρο στο σακίδιο!)
Μαξιλαροθήκη
Πετσέτα: μικρή, ελαφριά για να σκουπιστείτε μετά από ντους ή από βροχή.
Kαπέλο: ιδανικά να είναι πλατύγυρο για να προστατεύει και το σβέρκο.
Γυαλιά ηλίου
Αντηλιακό: το αδιάβροχο αντηλιακό δεν τρέχει τόσο εύκολα μέσα στα μάτια, οπότε είναι προτιμητέο. 

Είδη περιποίησης: συνιστώ να κρατήσουμε το βάρος χαμηλό ειδικά στο θέμα αυτό, μια και κάθε γραμμάριο μοιάζει με κιλό μετά από κάποιες ώρες περπάτημα. Υπάρχουν ντους στο καταφύγιο, αλλά προσωπικά δεν τα χρησιμοποιώ για παραμονή μιας νύχτας για να γλιτώσω το βάρος των ειδών περιποίησης και της μεγάλης πετσέτας. Αν φοράτε φακούς επαφής καλύτερα γεμίστε τις θήκες με υγρό και μην κουβαλάτε ολόκληρο το μπουκάλι μαζί σας.
Φαρμακείο; Φέρτε μερικά Hanzaplast, έναν επίδεσμο, κάποιο ελαστικό επίδεσμο για τον αστράγαλο και betadine ή bepanthol, αν έχετε. Θα φέρoυμε και άλλοι κάποια από αυτά, οπότε ας συντονιστούμε για να αποφύγουμε τα περιττά βάρη.
Ωτοασπίδες: θα τις χρειαστείτε αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, επειδή σε ένα δωμάτιο με δεκάδες κρεβάτια είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν και κάποια άτομα που ροχαλίζουν σαν ατμομηχανές.
Πλαστική σακούλα: μια μεγάλη σκουπιδιών, την οποία θα χρησιμοποιήσουμε ως αδιάβροχο για να καλύψουμε τα σακίδιά μας σε περίπτωση βροχής (οι τεράστιες μπλε σακούλες της ΙΚΕΑ είναι ιδανικές). Η σακούλα θα χρησιμεύσει επίσης και ως προσωρινός αποθηκευτικός χώρος για τα πράγματά που θα αφήσουμε πίσω στο καταφύγιο κατά τη 2η μέρα αναβασης.
Ελβετικός σουγιάς: ή κάποιο άλλου τύπου πολυεργαλείο. Θα φέρω τον δικό μου, με 2-3 ακόμα νομίζω θα καλυφθεί όλη η ομάδα (ας συντονιστούμε για να αποφύγουμε τα περιττά βάρη).
Φωτογραφική μηχανή: να είναι μικρή και ελαφριά (μικρές ψηφιακές είναι ιδανικές). Σιγουρευτείτε ότι είναι φορτισμένη και μην ξεχάσετε φιλμ/κάρτα μνήμης/μπαταρίες. Φίλοι έχουν επιστρέψει από τον Όλυμπο με παραπάνω από 300 φωτό, ετοιμαστείτε αναλόγως.
Κινητό τηλέφωνο: να είναι εντελώς φορτισμένο, θα είμαστε συχνά στο μεταίχμιο της εμβέλειας της κεραίας Λιτοχώρου, κάτι το οποίο προκαλεί αυξημένη κατανάλωση ισχύος. Θα χρησιμεύσει επίσης σαν φακός αν χρειαστεί να πάτε τουαλέτα το βράδι. Μην πάρετε φορτιστή, δεν αξίζει τον κόπο και οι μπρίζες στο καταφύγιο σπανίζουν: καλύτερα να σβήνουμε το τηλέφωνο όταν δε χρησιμοποιείται, προς εξοικονόμηση ισχύος της μπαταρίας.
Φαγητό: υπάρχει αφθονία φαγητού σε λογικές και για όλα τα γούστα στο καταφύγιο, αλλά πάρτε κάποιο σνακ για την ανάβαση. Η σοκολάτα έχει καλή αναλογία βάρους–ενέργειας και είναι πιο φτηνή από τις μπάρες ενέργειας. Το ίδιο ισχύει για τα αποξηραμένα φρούτα και το παστέλι μελιού.
Χαρτομάντιλα: χαρτί υγείας ή μωρομάντιλα.
Νερό: ένα γεμάτο πλαστικό μπουκάλι του 1,5 λίτρου. Προσωπικά προτιμώ μπουκάλια  2 x 0,75λτ με ειδικό στόμιο-πιπίλα, για μεγαλύτερη ευκολία και ισορροπία βάρους εκατέρωθεν του σακιδίου μου.

Ταυτότητες: πάρτε την ταυτότητά σας, καθώς και ταυτότητα του ορειβατικού συλλόγου αν ανήκετε σε κάποιον (έχετε έκπτωση στο καταφύγιο).
Χρήματα και πολύτιμα αντικείμενα: αφήστε το πορτοφόλι και τα αντικείμενα αξίας σπίτι σας, πάρτε μαζί σας μόνο όσα ευρώ χρειάζεστε. Πάρτε και ψιλά μαζί σας γιατί τα μεγάλα χαρτονομίσματα μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στο ταμείο του καταφυγίου.
ΓΕΝΙΚΑ ΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΑΚΙΔΙΟ ΜΑΣ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΕΛΑΦΡΥΤΕΡΟ!

* Ο Αλέξαδρος Αστάρας είναι Καθηγητής Πληροφορικής και Ρομποτικής του Αμερικανικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, ορειβάτης και αλεξιπτωτιστής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου